Hliněné vaření

Cibulový koláč
Těsto:
120 g másla, 250 g hladké mouky, 4 lžíce studené vody, sůl
Náplň:
500g cibule, 125 ml šlehačky, 1 lžička hl. mouky, 2 žloutky, 40 g másla, sůl
Zpracuj těsto a nech odpočinout, než bude hotová náplň.
Na másle orestuj pokrájenou cibuli (já ji nekrájím příliš jemně), když je přiměřěně zlatavá, podušená i voňavá, zapraš ji lžičkou mouky, promíchej a přidej šlehačku, nech přejít varem. Přidej sůl, pepř a nech vychladnout. Kozelná přísada je provensálské koření, ten koláč je pak ještě francouzštější a kdo má rád (jako já) drcené feferony. Ta sladká, slaná, pálivá a voňavá chuť...mňam...
Než vychladne, vyváleným těstem vylož BÁBINKU, zapni troubu asi na 190°C.
Do vychladlé kaše vmíchej žloutky a pěkně rozetři na těsto a peč asi 30 minut.
Má se jíst teplý, doplněný horkým silným bujónem a orosenou sklenkou bílého vína.
Někdy ho dělám na jiném těstě, které je u nás oblíbenější, než tohle originál. Někdy ho napíšu. 
Ať Vám, i Vašim strávníkům, milé holky, chutná!
P.S. Moji přátelé gurmáni ho milují!
Poznámka: Cibulový koláč chutná i bez bujónu....asi i bez vína....každopádně alespoň to víno ho ještě zdokonalí


Recept na hrníčkové kynuté těsto - slané - vkodné i jako základ pod cibulový nebo špenátový koláč
3 hrnky mouky
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
kostka cukru do kvásku, kostka droždí, lžička soil
Tenhle recept je základní na slané rozpeky, rohlíky, placičky, slané koláče, preclíky.
To, jakou použijete mouku, olej nebo máslo, jestli přidáte vejce atd. je jen na Vaší zkušenosti.Já používám část mouky špaldové, olej olivový pomace, pokud dělám pizzu uberu množství mléka a oleje na poloviční a nahradím to vodou.Pokud dělám buchty, dávám trochu cukru a vejce a snížím množství tuku - dávka je přesně na pěkný pekáč = 24 buchet.Koláče- přidám žloutky, cukr, uberu mléko a olej nahradím máslem, přidám vanilku a citr. kůru.Množství je na 3 kulaté pizzy, nebo 2 slané quiche, nebo 2 kulaté chlebové placky. Pokud chci méně těsta, použiji malý hrnek.Jistě si poradíte i podle svých zkušeností a snad Vám recept bude vyhovovat.Tenhle recept mám od kamarádky ze Sýrie. Ona z těsta dělala placky velikosti jako dlaň a potřela je směsí feferonové pasty, cibule a oleje a trošku je posypala sezamovým semínkem. Ty placky jsou báječné k polévkám, nebo jen tak jako pohoštění, k pivu, vínu Už ho používám 10 let,  V naší rodině už jinak kynutá těsta neděláme.
Omlouvám se, jestli jsem to napsala mezi několika pracovními telefonáty trochu chaoticky.




Tvarožník jsem jednou ochutnala u kamarádky a od té doby na něj nedám dopustit. Jsou různé verze, já dělám tuhle jednoduchou:
1 hrnek pol. mouky, 1/2 Hery nebo tuku (máslo je v tom výtečné, i když dražší) rozkrájíme na kousky, přidám 4 lžíce cukru, 1 vejce a 1/2 prášku do pečiva. Zpracuju rukou rozprostřu do koláčové formy s okrajem (protože jsme velcí mlsouni, tak dávám kousek těsta i do malé plechové misky a dělám i jeden mini koláč na ochutnání). Není třeba vymašťovat, těsto je dost tučné a jde dobře od formy. Já mám plechovou, kamarádka si chválí kameninovou. Do toho nalijeme náplň:
Náplň: 2 tvarohy - kostky, 1-2 hrnky mléka (když mám jen vaničkový tvaroh, dám mléka míň),      1 vejce, 1/4 hrnku oleje, 1 vanilkový pudink a 1/2 hrnku cukru, někdy přidám i 1 vanilkový cukr - vymíchat nejlépe mixérem - dělám to ponorným. Musí to být tekuté asi jako jogurt nebo pribináček. Pečeme cca 3/4 hodiny na 170 °C.
Krájet se má vychlazený, ale často neodoláme 


Estonský kringel

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 600 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí
náplň: 10 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, 100 g změklého másla

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout.
Cukr smícháme se skořicí.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu.
Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady (viz foto). Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení.
Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.
Jiná varianta: vynecháme skořici a pocukrované těsto posypeme rozinkami.
Podle původního receptu se dělá věnec jen jeden, mně připadalo těsta docela hodně, tak jsem ho rozdělila na dvě části.


do Bábinky jsem dělala z poloviční dávky a navíc jsem potřela po vytažení z trouby máslem tekutým... málem na mne nezbylo  , pravda, moc si podobny nejsou, dala jsem víc droždí a tak mi to kynulo pod rukama....tak snad příště bude hezčí!

Žádné komentáře:

Okomentovat